7 ПРИЧИНИ ЗА ЗАБАВЯНЕ НА РЕЧТА ПРИ МАЛКИТЕ ДЕЦА

7 ПРИЧИНИ ЗА ЗАБАВЯНЕ НА РЕЧТА ПРИ МАЛКИТЕ ДЕЦА

19 Май 2021

7 ПРИЧИНИ ЗА ЗАБАВЯНЕ НА РЕЧТА ПРИ МАЛКИТЕ ДЕЦА

Няма универсална причина, обясняваща забавянето на речта при съвременните деца. Но определено може да се каже, че в основата му има два компонента - биологичен и социален. А родителското въздействие върху детето още от ранна детска възраст винаги е ключов фактор за неговото развитие.

Важно е да се уточни, че родител съзнателно няма да пожелае вреда на детето си.

В практиката си често съм наблюдавала как деца от различни семейства, но отглеждани в равни условия, имат съвсем различно ниво на речеви умения. Успехът на овладяването на речта при тези деца също ще бъде различен. Защо е така?

Ето някои от причините:

Хиперопека:

Един класически пример: Мама идва с малко дете. Детето мълчи. В стаята е топло и детето започва да маха шапката и ръкавиците си. ′′Топло ли ти е? - притеснява се мама. – „Чакай, ще ти помогна. Жаден ли си? Разбира се, че знаеш. Тук не е студено, нали?". По време на този „диалог“ погледът (и на двамата) попада върху един от рафтовете с играчки: „Какво искаш, кола? Вземи си червената. Нали обичаш червеното повече“.  Момчето протяга с ръка към колата.

Кой взема решението тук? Вие или детето?

Любовта на тази майка е толкова изчерпателна и обсебваща, че разбира сина си и без думи. Това е и отговорът на въпроса „Защо детето не говори?. То няма нужда да говори, няма нужда от думи. Родителите предсказват желанията на детето. А по-лошото е, че дори и не го оставят само да направи опит да отговори на въпроса.

Тревожност:

Семейство с дете на две години и половина. Родителят разпечатва близалка на детето. То бързо я налапва, но започва да се задушава. Таткото скача към детето и изважда близалката от устата му с разтреперани ръце. След като всички са се успокоили и всичко е завършило добре, се оказва, че майката е много притеснена и винаги изпада в ужасна паника, още от раждането на детето, че то някога може да се задави. Тя смила, пасира или настъргва всякаква храна – зеленчуци, плодове, месо… Детето никога не е държало парче морков в ръцете си, не е гризало ябълка. Никога не е смукало близалка или малък бонбон.

Детето не е развило мускулите на езиково-говорния си апарат. То не разбира как трябва да работят, как да ги използва. Тук причината за липсата или ограничеността в говора е физическа.

Ревност на родителите:

Майка води малката си дъщеря на логопед.

„Хайде, да вървим, не се страхувай, тук никой няма да те обиди“.

А след час тръгвайки си от кабинета :“Ами ти си ми такава! Хайде, хайде!“.

В началото майката е поела контрола, а последвалата фраза убеждава детето в коректността на подозренията му. Детето разбира това, като: щом майка му го защитава тук, значи там не се е справило.

Такова дете няма да може да придобие опит за социализация с другите. Родителското държание го насърчава то да мисли, че среда се  „държи“ агресивно към него.

Моделът, който майката излъчва: „Светът е враждебен, носи проблеми". Подсъзнателната реакция на детето: „Няма да общувам с този свят“. Но това не е всичко. Със съчувствието си към детето след упорит труд, родителите насаждат мнението си, че там, където са принудени да работят, са обидени.

В този пример часовете по развитие на речта с терапевта, разбира се, ще са от полза за детето, но не и в количеството, в което възрастните биха искали.

Ниско самочувствие на родителите:

По време на диагностика, логопедът моли детето да направи, начертае кръг с моливче. По време на изпълнението за поставената задача, детето не внимава, кръгчето не прилича на кръг, а на нещо съвсем друго. Виждайки това, бащата скача от стола си, грабва ръката на детето и казва: „Не се прави така, трябва да го направиш ето така“. Опитвайки се да изпълни следващата си задача, детето също се проваля. Бащата отново се намесва: „Не се прави така! Направи го както трябва! Не виждаш ли? Трябва да бъде така!“.

Родителите с ниско самочувствие (точно като този баща) неволно вярват, че собствените им способности се оценяват през призмата колко добре детето им може да се справи със задачата. Подсъзнателно свързват себе си и детето си в едно цяло. А неправилно изпълнената задача на детето при обследването според такива родители, не е нищо друго освен проява на „лоша“ работа, предимно на тяхната собствена. Такива родители правят всичко: подтикват, помагат, завършват. Накрая детето престава да се развива, губи интерес към ученето, губи собствения си опит. Първо се оказва в ситуация на провал, после е безразличен към него.

Психологическо сплашване:

Отново пример: Скромно, с тих глас, мама казва на специалист, че четиригодишно момче не говори, бавно и срамежливо е. Таткото влиза в кабинета. Започва тестване. Детето се опитва да изпълни първата поставена му задача. Замисля се и не отговаря. В този момент бащата с по-висок тон казва: „Ти глупав ли си? Не разбираш ли?“.

На пръв поглед тези две истории много си приличат - родителите не вярват в децата си. Но ако в предишния случай татко бе движен от  благородно чувство (поне така си мислеше), тук ситуацията е много по-лоша. Бащата на детето не само не вярва в него, но и се държи лошо с него. Прави го грубо и на висок тон. Детето, разбира се, има право да не разбира много, да не знае много, като всяко дете. Но с този подход на родителя, то няма да иска да разбере нищо, да каже нещо. Единственото му желание е да се свре в ъгъла и да мълчи. Ключовата дума тук е „безмълвно“! Ако подаде глас в подобна ситуация, това само ще провокира възрастния към още по-голяма агресия.

Протест над възрастните заради натиск:

„Кажи...“, „ Повтори...“, „Кажи...“, „Повтори…“!!!

Случката се разиграва между бабата и на тригодишно момиченце. Детето от скоро работи с терапевт. Но според нея, нещо не се получава.

Обикновено такъв „педагогически“ подход присъства, когато вече са се появили признаци на забавяне в развитието на речта. В основата на това поведение, в тази ситуация на намеса на роднини (за съжаление често наблюдаваме този метод за коригиране на речта), е желанието да научим детето да говори. Дете, което обаче не притежава говорни умения все още, на което му е повтаряно безкрайно много пъти  кажи-повтори, може да изрази протеста си по един начин - мълчание.

В такива случаи, най-продуктивният начин детето да се научи да говорим е в ролевото взаимодействие.

Работата с тези деца е много трудна и се усложнява с течение на времето, ако не започне работа с терапевт. Тук съвети като „ще порасне, ще се оправи, ще го израсте“, а „най-любими“ са ми е: „и моето беше така , ама се оправи“ или „аз съм проговорил/а по-късно и той/тя сега е така“. Е, няма да го израсте, няма да се оправи и няма да „оздравее“! Днес децата ни растат в друг свят, в друго време и по друг начин, не са като нас!

Биберон, памперс и iPad:

Мама води тригодишна дъщеря. В устата й има биберон.

Дете, което сега започва да опознава света, задава въпроси, пита, любопитства. Разочаровано обаче започва да плаче. Гладно, изморено - крещи с пълен гласа. Не всички родители обаче са съгласни да търпят това. А биберонът в такава ситуация е лесен и удобен начин да запазите собствените си нерви. Както памперсът. А и както телевизията или телефона.

Друга ситуация. Малко дете, започващо да изследва света, лапва набързо нещо, което не трябва. Резулатът? Все същия - биберон.

За да не се изцапа бебето (или по-вероятното е, да не се разболее), и в двата случая изкуствено му се затваря устата. В крайна сметка и при двете ситуации, не очаквайте, че детето ще започне да говори навреме.

Не е тайна, че сега децата средно започват да говорят по-късно от родителите си. Влошаващата се среда, вирусите, бактериите, алкохолът, тютюнопушенето, използването на различни медикаменти, увеличаващите се случаи на усложнения след или по време на раждането, водят до забавяне на развитието на детето. И родителите имат много голяма роля в преодоляването на тези трудности.

В ранното детство е изключително важно и необходимо да общувате с детето си. Да играете заедно на подходящи за възрастта му игри, да четете заедно, да учите стихотворения и най-вече да се забавлявате заедно. Да събирате листа и камъчета, цветя на разходка в гората, да правите  топчета от пластилин, да играете с пясък …и всичко онова, което вашите  баба и дядо са правили с вас. Да отдалечим играчките и да сближим живия, реалния свят.

Тези методи не са остарели, а цялата индустрия на играчките не им е намерила алтернативна полезна замяна. Определено трябва да играете с детето си. Играта е необходим етап и предпоставка за правилното развитие на детето. Чрез играта, съвместната игра обаче, се осигуряват предпоставки за развитието на различни дейности. Не се отказвайте, не се отмятайте, не лишавайте детето си от подкрепа. Така ще го стимулирате да развива и учи нови неща на света. А в същото време ще се научи пазейки собствените си граници, да общува с другите. Не чрез родителите, а самo. Тогава детето ще има нужда от реч.

Още за детско развитие, скрининги и тестове за детско развитие, може да прочетете на www.tyaneva.com .

                                                                                  логопед Теодора Янева

           
Още публикации

img

КАКВО Е ЛОГОПЕДИЧНА И ОРОФАЦИАЛНА МИОФУНКЦИОНАЛНА ТЕРАПИЯ

26.07.2022
КАКВО Е ЛОГОПЕДИЧНА И ОРОФАЦИАЛНА МИОФУНКЦИОНАЛНА ТЕРАПИЯ Орофациалната миофункционална терапия (ОМТ) е интердисциплина...
Повече
img

Как да се преборим с вредните навици при децата?

26.07.2022
Как да се преборим с вредните навици при децата? Най-често срещаните вредни на...
Повече
img

Вредни навици у децата - смукане на пръст, продължителна употреба на биберон и дишане през устата.

26.07.2022
Вредни навици у децата - смукане на пръст, продължителна употреба на биберон  и дишане през устата. ...
Повече
img

БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ

15.02.2022
През месец март 2022г.  Логопедия.БГ (www.logopedia.bg) орга...
Повече
img

DDE – 2 Тестова батерия за оценка на дислексия на развитието

22.12.2021
DDE-2(Dislessia e della Disortografia Evolutiva-2) е тестова батерия за оценка на дислексия в развитето, пре...
Повече
img

Ранно чуждоезиково обучение

28.07.2021
Ранно чуждоезиково обучение Изучаването на чужд език в съвременния свят, в кой...
Повече
img

ВОДЕЩА ЛЯВА РЪКА. ПОМОЩНИЦИ НА ЛЯВАТА РЪКА

15.04.2021
ВОДЕЩА ЛЯВА РЪКА. ПОМОЩНИЦИ НА ЛЯВАТА РЪКА Както всички знаят, наши...
Повече
img

ДИСКАЛКУЛИЯ

31.03.2021
ДИСКАЛКУЛИЯ Какво е дискалулия? Симптоми на дискалкулия. ...
Повече
img

8 начина за определяне на готовността на детето за училище

22.03.2021
8 начина за определяне на готовността на детето за училище В края на месец март тази година, ще започне кам...
Повече
img

КАК НАРУШЕНИЯТА В АРТИКУЛАЦИЯТА МОЖЕ ДА СЕ ОТРАЗЯТ И ВЪРХУ ПИСМЕНОСТТА НА ДЕТЕТО?

09.03.2021
КАК НАРУШЕНИЯТА В АРТИКУЛАЦИЯТА МОЖЕ ДА СЕ ОТРАЗЯТ И ВЪРХУ ПИСМЕНОСТТА НА ДЕТЕТО? Нарушение на артикулацията означава, че де...
Повече
img

БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ С ЛОГОПЕД 03 – 10.03.2021 г.

22.02.2021
По повод Европейския ден на логопедията – 06 март, логопед Теодора Янева и тази година Ви предлаг...
Повече
img

ПОСЕЩЕНИЯ В ЛОГОПЕДИЧНИЯ КАБИНЕТ В УСЛОВИЯТА НА COVID-19

17.02.2021
Мили родители, Предвид създалата се епидемиологична обстановка с COVID-19 бих искала да Ви напомня, че в случай на симптоми на грип, настин...
Повече
img

МАЛКОТО ДЕТЕ И СЪВРЕМЕННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ

10.11.2020
МАЛКОТО ДЕТЕ И СЪВРЕМЕННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ Всички родители сме...
Повече
img

ОЦЕНКА НА ДЕТСКОТО РАЗВИТИЕ ЗАЩО И НЕОБХОДИМА ЛИ Е ТЯ?

06.11.2020
ОЦЕНКА НА ДЕТСКОТО РАЗВИТИЕ ЗАЩО И НЕОБХОДИМА ЛИ Е ТЯ? ...
Повече
img

УЧИЛИЩНА ГОТОВНОСТ

06.11.2020
УЧИЛИЩНА ГОТОВНОСТ Време ли е детето ми да тръгне на училище? ...
Повече
img

Изграждане на умения за слушане.

02.11.2020
Изграждане на умения за слушане.        ...
Повече
img

КОЛКО ВРЕМЕ ДЕЦАТА ЗАДЪРЖАТ ВНИМАНИЕТО СИ?

02.11.2020
КОЛКО ВРЕМЕ ДЕЦАТА ЗАДЪРЖАТ ВНИМАНИЕТО СИ? Трудно ли се концентрира детето ви?...
Повече
img

DENVER II - скрининг тест на детското развитие

19.07.2020
DENVER II е скрининг тест на детското развитие, който е най-широко използвания тест в световен мащаб. Тестът е це...
Повече
img

Означава ли СОП, че детето задължително е с увреждания? Диагноза ли е СОП?

28.05.2020
Означава ли СОП, че детето задължително е с увреждания? ...
Повече
img

Детето пише грозно! Как да му помогна?

04.05.2020
Детето пише грозно! Как да му помогна? Все по-често в моя кабинет идват родите...
Повече
img

Как да определим водещата ръка на детето?

02.05.2020
Как да определим водещата ръка на детето? Защо е важно да знаем коя е водещата ръка на детето? Вся...
Повече
img

ЕЗИК И АУТИЗЪМ. НАЙ-ХАРАКТЕРНО ЗА КОМУНИКАЦИЯТА НА АУТИСТИТЕ.

02.04.2020
ЕЗИК И АУТИЗЪМ. НАЙ-ХАРАКТЕРНО ЗА КОМУНИКАЦИЯТА НА АУТИСТИТЕ. Понят...
Повече
img

РАЗВИТИЕ НА РЕЧТА ПРИ ДЕЦА СЪС СИНДРОМ НА ДАУН

21.03.2020
РАЗВИТИЕ НА РЕЧТА ПРИ ДЕЦА СЪС СИНДРОМ НА ДАУН Децата със Синдром на Даун обикновено са изключи...
Повече
img

Дислексия

25.02.2020
Дислексия Какво е дислексия? - Дислексията е вродено или придобито нарушение в овладяванет...
Повече
img

18 ПРАВИЛА ЗА РОДИТЕЛИ ПРИ ЗАЕКВАНЕ НА ДЕТЕТО

13.02.2020
18 ПРАВИЛА ЗА РОДИТЕЛИ ПРИ ЗАЕКВАНЕ НА ДЕТЕТО Заекването е говорно нарушение, при което е затруднена плавно...
Повече
img

Breathing+ апарат и софтуер за дихателен тренинг в помощ на заекването

20.01.2020
Breathing+ апарат и софтуер за дихателен тренинг в помощ на заекването Заекването е нарушение, което засяга...
Повече
img

БЕЗПЛАТНИ ЛОГОПЕДИЧНИ КОНСУЛТАЦИИ

15.01.2020
За трета поредна година, от 02-08.03.2020г., се организира кампания за безплатни консултации с водещи специалисти логопеди....
Повече
img

РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ - ОТ 37 ДО 48 МЕСЕЦА /4-тата годинка/

02.01.2020
РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ  - ОТ 37 ДО 48 МЕСЕЦА...
Повече
img

РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ - ОТ 25 ДО 36 МЕСЕЦА /3-тата годинка/

11.12.2019
РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ  - ОТ 25 ДО 36 МЕСЕЦА /3-тата годинка/ П...
Повече
img

РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ - ОТ 13 ДО 24 МЕСЕЦА

29.11.2019
РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ  - ОТ 13 ДО 24 МЕСЕЦА Периодът от раждането до училищна възраст е време, в което...
Повече
img

РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ - ОТ 0 ДО 12 МЕСЕЦА

20.11.2019
РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ  - ОТ 0 ДО 12 МЕСЕЦА През първата годинка на детето всички и всичко е насочено към неговото физич...
Повече
img

КОГА Е НЕОБХОДИМА КОНСУЛТАЦИЯ С ЛОГОПЕД?

14.11.2019
КОГА Е НЕОБХОДИМА КОНСУЛТАЦИЯ С ЛОГОПЕД? Много пъти са ме питали: “Кога да потърси...
Повече
img

НАРУШЕНИЯ НА ГОВОРНИТЕ СПОСОБНОСТИ СЛЕД ИНСУЛТ

31.10.2019
НАРУШЕНИЯ НА ГОВОРНИТЕ СПОСОБНОСТИ СЛЕД ИНСУЛТ   За повечето пациенти,  най-тежкото после...
Повече
img

РАЗВИТИЕ НА ФИНА МОТОРИКА. ПОМОЩНИЦИ НА ФИНАТА МОТОРИКА.

26.10.2019
РАЗВИТИЕ НА ФИНА МОТОРИКА. ПОМОЩНИЦИ НА ФИНАТА МОТОРИКА. ...
Повече