8 начина за определяне на готовността на детето за училище

8 начина за определяне на готовността на детето за училище

22 Март 2021

8 начина за определяне на готовността на детето за училище

В края на месец март тази година, ще започне кампанията за прием в 1 клас.

Приемат се деца на възраст от 6 до 8 години.

Готово ли е детето ни на 6 да постъпи в училище?

Някои родители смятат децата си за чудо, което вече е стигнало на ръст до рамото им, а други смятат, че все още е  бебе, което не е пораснало.

Как да определим дали детето е готово за училищните натоварвания от първи клас?

Бъдещият ученик трябва да може:

1. Постоянни зъби:

Броят на постоянните зъби е признак за физиологичната зрялост на детето в тази възраст. До 7-та си година трябва да има 6-8 постоянни зъба. Това е знак, че костите на детето са достатъчно развити и има добра костна система, за да седи 35-40 минути по време на урока, а и да издържа на физическата натовареност в училище.

2. Дясна ръка до ляво ухо:

Това е така наречения ′′Филипински тест ′′ - дясната ръката минава над главата и трябва да покрие половината от ухото с изпъната длан, като е по-добре да покрие ухото с ръка напълно, без да се накланя главата. (картинката до заглавието показва как се изпълнява теста)

Този тест заедно с предишния показва биологичната възраст на детето. Може би календарната му възраст е вече 7 години, психическата и тя отговаря, но дали е така биологичната. Ако не може да се справи с теста, физически детето отговаря на шест и още не е зряло.

В училище натоварванията, особено съвременните сложни и натоварени програми, могат да навредят на здравето му - ще се разболява по-често, ще започнат психофизиологични нарушения. В тези случаи може би е по-добре да изчакате още една година или да изберете училище с по-улеснена учебна програма.

3. Стоене на един крак:

Теста се нарича още „позата на Ромберг ": детето трябва да застанете на единия крак, да сгъне другия, да притисне краката в коленете, да опъне/изнесе ръцете си напред и да затворите очи. На 7 годишна възраст детето може да издържи 8-10 секунди. Ако издържи по-малко е признак на физиологична незрялост на скелета  и не е готов за училище.

4. Нарисувайте „релси“ (две успоредни линии) без да се застъпват в краищата:

Тест за фини двигателни умения. Необходимо е да нарисувате две тясно разположени линии, приличащи на „релси“ и „вълни“, и да помолите детето да прекара третата между тях. Ако чертата минава в центъра, не докосва „релсите“, ръката е готова за писане.

Почти всяко дете рисува от двегодишна възраст, държи молив, пастел или флумастер в ръката си. Но, когато става въпрос за писане на букви е важно да се знае, че те са с по-малки елементи, отколкото в рисунката. Ако на детето не може да се справи с такива закръглени линии, означава, че ръката не е готова за писане, и се очаква да има проблеми: няма да може да завърши урока, ще се уморява бързо, ще се разсейва и евентуално ще мрази да пише.

5. Брои в обратен ред:

Съвременните деца могат да броят до 10, до 20, че и до 100. Но това е механично действие. Но основите на логическото мислене показват способността да броиш в обратна посока: от 10 до 1.

Ако детето може да се ориентира свободно в редица поне в рамките на десет и обратно, значи е готово да учи математика. По-трудното ниво е, ако детето може да прескача през едно: 10-8-6-4 или 9-7-5-3. Това показва, че детето ще се справи и с задачи с повишена сложност без проблеми.

6. Облечи се само:

Не е нужно да може да връзва връзките си сами - просто им купувайте само обувки с велкро, опростете живота децата си!

На тази възраст детето трябва да може да си събуе и обуе панталоните изцяло само, да може да облече палтото си и да си увие шала, да знае как се облича фланелка, а не да чака учителката да го облича и следи за вида му (особено след физическо възпитание и спорт). При преобуване задължително да може само да развързва и завързва обувките си.

7. Хранене с вилица:

Много деца до 7 знаят само как да използват лъжица. А често майки споделят, че се случва да ги хранят вкъщи!

У дома можете да общувате с детето си, както желаете, но в училищните столова то трябва да може да вземе чиния и да държи лъжица и вилица. Нужно е много малко това да се случи, но важна е Вашата подкрепа и желание.

8. Следвайте инструкциите на учителя:

Училището е социум. Там ежедневно ще се сблъсква с много деца и възрастни. Детето трябва да умее да разбира инструкциите на възрастните до първи клас.

„Вземете си  учебниците. Хванете се за ръце. Сега излизаме всички навън“ - много деца не разбират такива прости инструкции. Тези, които са ходили на детска градина, имат по-малко проблеми, но „домашно“ отгледаните деца често просто не чуват инструкции от външни лица.

Децата от петгодишна възраст трябва да са готови да следват и изпълняват прости инструкции. Ако родителите учат детето си, че е правилно да случат само тях, а не и учителите, ще имат проблем в детската градина, а после и в училището.

Ами ако все още не е готово?

За да определите дали детето ви е готово за училище, гледайте само него. Не го сравнявайте със съседското дете или по-големия брат или сестра например.

Що се отнася до физическото развитие - трябва да разгледате комбинацията от знаци. Ако млечните зъби току що са започнали да падат около 6,5 годишна възраст, а при „Филипинският тест“ детето не стига до ухото, не се получава „поза Ромберг“  - значи детето просто още не е физически зряло. Няма да може да седи за 35-40 минути в час, бързо ще се умори, ще пропуска обяснения и ще има проблеми с ученето на материала. Тогава просто трябва да оставите детето да „узрее“, да отложите ако е възможно приемането в училище за една година.

Ако само един от критериите не съответства на училищната норма - например зъбите не са започнали да се сменят, но виждате, че детето може да се концентрира и работи продължително време върху дадена дейност, а не да се разсейва през 10 минути - време е за училище. A зъбите ще растат своевременно.

Ако детето не е подготвено психически: страхува се да бъде само, не може да се облече, не може да си спомни къде е оставило нещата си преди минута, а възрастта позволява да отложите приема в училище за една година - по-добре е да го направите. Няма да повярвате колко бързо се променят децата на тази възраст между 6 и 7. Относно детското развитие - това си е цяла епоха.

Ако детето наближава дори седем и половина години, а проблемите още не са изчезнали, изберете училище с по-улеснена програма, а не със специални профилирани паралелки. Добре е да бъде по-близо до дома Ви и с ниска пълнота от класове. Ако то по-късно покаже способността и интереса към дадени предмети, ще го прехвърлите в друго училище. Важното и главното тук е да не убием желанието на детето да учи.

Добре би било през пролетта, в годината в която детето Ви ще постъпва в 1 клас, да направите „Тест за училищна готовност“. Този тест, извършен от обучен терапевт, в повечето случаи логопед или психолог, би Ви ориентирал дали детето Ви е вече подготвено и зряло за 1 клас.

Още за „Тест за училищна готовност“ може да прочетете на  www.tyaneva.com

 

Източник: Елена Мартель https://www.facebook.com/groups/438028056358442/user/100003549691848/
Още публикации

img

КАКВО Е ЛОГОПЕДИЧНА И ОРОФАЦИАЛНА МИОФУНКЦИОНАЛНА ТЕРАПИЯ

26.07.2022
КАКВО Е ЛОГОПЕДИЧНА И ОРОФАЦИАЛНА МИОФУНКЦИОНАЛНА ТЕРАПИЯ Орофациалната миофункционална терапия (ОМТ) е интердисциплина...
Повече
img

Как да се преборим с вредните навици при децата?

26.07.2022
Как да се преборим с вредните навици при децата? Най-често срещаните вредни на...
Повече
img

Вредни навици у децата - смукане на пръст, продължителна употреба на биберон и дишане през устата.

26.07.2022
Вредни навици у децата - смукане на пръст, продължителна употреба на биберон  и дишане през устата. ...
Повече
img

БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ

15.02.2022
През месец март 2022г.  Логопедия.БГ (www.logopedia.bg) орга...
Повече
img

DDE – 2 Тестова батерия за оценка на дислексия на развитието

22.12.2021
DDE-2(Dislessia e della Disortografia Evolutiva-2) е тестова батерия за оценка на дислексия в развитето, пре...
Повече
img

Ранно чуждоезиково обучение

28.07.2021
Ранно чуждоезиково обучение Изучаването на чужд език в съвременния свят, в кой...
Повече
img

7 ПРИЧИНИ ЗА ЗАБАВЯНЕ НА РЕЧТА ПРИ МАЛКИТЕ ДЕЦА

19.05.2021
7 ПРИЧИНИ ЗА ЗАБАВЯНЕ НА РЕЧТА ПРИ МАЛКИТЕ ДЕЦА Няма универсална причина, обясняваща забавянето на р...
Повече
img

ВОДЕЩА ЛЯВА РЪКА. ПОМОЩНИЦИ НА ЛЯВАТА РЪКА

15.04.2021
ВОДЕЩА ЛЯВА РЪКА. ПОМОЩНИЦИ НА ЛЯВАТА РЪКА Както всички знаят, наши...
Повече
img

ДИСКАЛКУЛИЯ

31.03.2021
ДИСКАЛКУЛИЯ Какво е дискалулия? Симптоми на дискалкулия. ...
Повече
img

КАК НАРУШЕНИЯТА В АРТИКУЛАЦИЯТА МОЖЕ ДА СЕ ОТРАЗЯТ И ВЪРХУ ПИСМЕНОСТТА НА ДЕТЕТО?

09.03.2021
КАК НАРУШЕНИЯТА В АРТИКУЛАЦИЯТА МОЖЕ ДА СЕ ОТРАЗЯТ И ВЪРХУ ПИСМЕНОСТТА НА ДЕТЕТО? Нарушение на артикулацията означава, че де...
Повече
img

БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ С ЛОГОПЕД 03 – 10.03.2021 г.

22.02.2021
По повод Европейския ден на логопедията – 06 март, логопед Теодора Янева и тази година Ви предлаг...
Повече
img

ПОСЕЩЕНИЯ В ЛОГОПЕДИЧНИЯ КАБИНЕТ В УСЛОВИЯТА НА COVID-19

17.02.2021
Мили родители, Предвид създалата се епидемиологична обстановка с COVID-19 бих искала да Ви напомня, че в случай на симптоми на грип, настин...
Повече
img

МАЛКОТО ДЕТЕ И СЪВРЕМЕННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ

10.11.2020
МАЛКОТО ДЕТЕ И СЪВРЕМЕННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ Всички родители сме...
Повече
img

ОЦЕНКА НА ДЕТСКОТО РАЗВИТИЕ ЗАЩО И НЕОБХОДИМА ЛИ Е ТЯ?

06.11.2020
ОЦЕНКА НА ДЕТСКОТО РАЗВИТИЕ ЗАЩО И НЕОБХОДИМА ЛИ Е ТЯ? ...
Повече
img

УЧИЛИЩНА ГОТОВНОСТ

06.11.2020
УЧИЛИЩНА ГОТОВНОСТ Време ли е детето ми да тръгне на училище? ...
Повече
img

Изграждане на умения за слушане.

02.11.2020
Изграждане на умения за слушане.        ...
Повече
img

КОЛКО ВРЕМЕ ДЕЦАТА ЗАДЪРЖАТ ВНИМАНИЕТО СИ?

02.11.2020
КОЛКО ВРЕМЕ ДЕЦАТА ЗАДЪРЖАТ ВНИМАНИЕТО СИ? Трудно ли се концентрира детето ви?...
Повече
img

DENVER II - скрининг тест на детското развитие

19.07.2020
DENVER II е скрининг тест на детското развитие, който е най-широко използвания тест в световен мащаб. Тестът е це...
Повече
img

Означава ли СОП, че детето задължително е с увреждания? Диагноза ли е СОП?

28.05.2020
Означава ли СОП, че детето задължително е с увреждания? ...
Повече
img

Детето пише грозно! Как да му помогна?

04.05.2020
Детето пише грозно! Как да му помогна? Все по-често в моя кабинет идват родите...
Повече
img

Как да определим водещата ръка на детето?

02.05.2020
Как да определим водещата ръка на детето? Защо е важно да знаем коя е водещата ръка на детето? Вся...
Повече
img

ЕЗИК И АУТИЗЪМ. НАЙ-ХАРАКТЕРНО ЗА КОМУНИКАЦИЯТА НА АУТИСТИТЕ.

02.04.2020
ЕЗИК И АУТИЗЪМ. НАЙ-ХАРАКТЕРНО ЗА КОМУНИКАЦИЯТА НА АУТИСТИТЕ. Понят...
Повече
img

РАЗВИТИЕ НА РЕЧТА ПРИ ДЕЦА СЪС СИНДРОМ НА ДАУН

21.03.2020
РАЗВИТИЕ НА РЕЧТА ПРИ ДЕЦА СЪС СИНДРОМ НА ДАУН Децата със Синдром на Даун обикновено са изключи...
Повече
img

Дислексия

25.02.2020
Дислексия Какво е дислексия? - Дислексията е вродено или придобито нарушение в овладяванет...
Повече
img

18 ПРАВИЛА ЗА РОДИТЕЛИ ПРИ ЗАЕКВАНЕ НА ДЕТЕТО

13.02.2020
18 ПРАВИЛА ЗА РОДИТЕЛИ ПРИ ЗАЕКВАНЕ НА ДЕТЕТО Заекването е говорно нарушение, при което е затруднена плавно...
Повече
img

Breathing+ апарат и софтуер за дихателен тренинг в помощ на заекването

20.01.2020
Breathing+ апарат и софтуер за дихателен тренинг в помощ на заекването Заекването е нарушение, което засяга...
Повече
img

БЕЗПЛАТНИ ЛОГОПЕДИЧНИ КОНСУЛТАЦИИ

15.01.2020
За трета поредна година, от 02-08.03.2020г., се организира кампания за безплатни консултации с водещи специалисти логопеди....
Повече
img

РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ - ОТ 37 ДО 48 МЕСЕЦА /4-тата годинка/

02.01.2020
РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ  - ОТ 37 ДО 48 МЕСЕЦА...
Повече
img

РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ - ОТ 25 ДО 36 МЕСЕЦА /3-тата годинка/

11.12.2019
РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ  - ОТ 25 ДО 36 МЕСЕЦА /3-тата годинка/ П...
Повече
img

РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ - ОТ 13 ДО 24 МЕСЕЦА

29.11.2019
РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ  - ОТ 13 ДО 24 МЕСЕЦА Периодът от раждането до училищна възраст е време, в което...
Повече
img

РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ - ОТ 0 ДО 12 МЕСЕЦА

20.11.2019
РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ  - ОТ 0 ДО 12 МЕСЕЦА През първата годинка на детето всички и всичко е насочено към неговото физич...
Повече
img

КОГА Е НЕОБХОДИМА КОНСУЛТАЦИЯ С ЛОГОПЕД?

14.11.2019
КОГА Е НЕОБХОДИМА КОНСУЛТАЦИЯ С ЛОГОПЕД? Много пъти са ме питали: “Кога да потърси...
Повече
img

НАРУШЕНИЯ НА ГОВОРНИТЕ СПОСОБНОСТИ СЛЕД ИНСУЛТ

31.10.2019
НАРУШЕНИЯ НА ГОВОРНИТЕ СПОСОБНОСТИ СЛЕД ИНСУЛТ   За повечето пациенти,  най-тежкото после...
Повече
img

РАЗВИТИЕ НА ФИНА МОТОРИКА. ПОМОЩНИЦИ НА ФИНАТА МОТОРИКА.

26.10.2019
РАЗВИТИЕ НА ФИНА МОТОРИКА. ПОМОЩНИЦИ НА ФИНАТА МОТОРИКА. ...
Повече